Ce este un Terariu?
Un terariu este un ecosistem natural în miniatură, amenajat în interiorul unui vas transparent din sticlă. Terariul are ca scop creșterea și protejarea diverselor specii de plante sau animale mici, precum șerpi, șopârle și broaște țestoase.
Tipuri de Terarii
Terariile pot fi închise sau deschise.
- Terariul închis, care poate lua forma unui vas din sticlă rotund cu capac sau recipient pătrat /dreptunghiular din sticlă, este ideal pentru plantele care preferă umiditatea și pentru specii de animale mici care provin din habitate tropicale.
- Terariul deschis se potrivește plantelor care au nevoie de o ventilație adecvată pentru a se dezvolta și de mai puțină umiditate.
În funcție de organismele găzduite, terariile sunt proiectate corespunzător:
- Terariile pentru Plante sunt proiectate pentru a imita condițiile naturale ale plantelor, utilizând soluri specifice, condiții de umiditate și de lumină potrivite. Pot include plante tropicale, plante suculente sau chiar plante carnivore.
- Terariile pentru Animale necesită sisteme de ventilare adecvate, zone de ascunziș și microclimate corespunzătoare nevoilor specifice ale fiecărei specii.
În funcție de dimensiuni, avem terarii mici, medii și terarii de mari dimensiuni.
Terariile mici sunt ideale pentru apartamente și au rol preponderent estetic.
Terariile de mari dimensiuni, ce pot fi și automatizate, sunt ideale pentru spații mari, precum vile, birouri open-space, restaurante sau muzee.
Terariile medii și mari pot avea dimensiuni de la 1 metru lungime și pot depăși 15 m lungime și 3 m înălțime.
Touch Design realizează terarii de mari dimensiuni ce pot fi integrate în interior sub formă de pereți despărțitori decorativi, precum și terarii cu patru pereți din sticlă ce funcționează ca piese centrale.
Touch Design construiește microclimate cu plante tropicale vii și, eventual, cu reptile vii, în funcție de preferințele clienților. Fiecare detaliu este gândit și implementat cu grijă de către echipa de creație și producție: de la alegerea plantelor, a solului, a speciilor de reptile, până la sistemele de irigare automate sau sistemele de iluminare automate care simulează ciclul zi/noapte.
În spațiul expozițional Reptiland București vei găsi terarii de mari dimensiuni, care se autosusțin cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, realizate de echipa Touch Design. În aceste terarii își au casa zeci de specii de reptile vii și plante exotice vii.
Terariu vs Paludariu vs Vivariu
Vivariile sunt terarii special amenajate pentru creșterea unor vietăți, precum reptile sau insecte. Vivariul ia forma unui spațiu închis din sticlă. Dimensiunile vivariului sunt ajustate în funcție de speciile de animale sau insecte găzduite.
Un paludariu este un habitat semi-acvatic; pământul și apa „lucrează” împreună pentru a crea un mediu în care pot crește atât creaturi acvatice (pești, crabi), cât și mici creaturi semiacvatice (caimani, broaște țestoase). Astfel, paludariul este o combinație între un acvariu și un terariu.
La Reptiland București vei putea admira:
- Terarii deschise și închise cu plante exotice vii.
- Vivarii automatizate unde își au casa zeci de reptile vii, precum Iguane roșii și verzi, Șopârle Gecko, Cameleoni, Pitoni.
- Cel mai mare paludariu expus din România – un ecosistem etajat automatizat, în care în partea de sus, pe pământ, cresc plante și flori exotice și trăiesc reptile, iar în apă înoată pești tetra și broscuțe galbene.
Ateliere de Teraristică pentru Copii
La Reptiland, copiii învață să realizeze mici ecosisteme naturale în recipiente transparente din sticlă.
Sub îndrumarea experților, copiii vor învăța ce plante, ce tip de pământ și ce elemente decorative să aleagă și cum să le combine corespunzător. De asemenea, vor afla ce condiții de umiditate, temperatură și lumină sunt necesare pentru a realiza un terariu cu plante.
Copiii vor avea parte de o experiență relaxantă și educativă. Și vor pleca acasă cu propriul terariu și, cel mai probabil, cu un nou hobby în viața lor!
Mai multe informații despre atelierele de teraristică, aici.
Alte cursuri inedite pentru copii, aici.