Curiozități despre reptile

Reptilele sunt un grup fascinant de animale care ne încântă prin aspectul lor exotic și comportamentul lor misterios. De la șerpi și crocodili, până la iguane și șopârle, aceste animale au caracteristici unice, care le permit să supraviețuiască într-o varietate de habitate. Le găsim atât în deșerturi uscate, cât și în jungla tropicală sau în râuri.

Reptilele s-au adaptat diverselor medii și și-au dezvoltat abilitățile reușind să doboare recorduri incredibile.

 Cea mai rapidă reptilă terestră

Ctenosaura similis, denumită popular și iguana neagră, este cea mai rapidă reptilă terestră și a intrat în Guinness World Records. Când e în pericol și trebuie să scape Ctenosaura similis poate atinge viteze de până la 34,6 km/h. O altă armă la care apelează reptila în momentele dificile este coada sa puternică.

Cea mai mare reptilă

 Crocodylus porosus, denumit popular și crocodilul de apă sărată, este cea mai mare reptilă din lume, el poate ajunge la o lungime de până la 7 metri și o greutate de până la 1.000 kg. Trăiește în estuare, râuri și zone costiere din Asia de Sud-Est, Australia și Papua Noua Guinee. Mănâncă pești, păsări, reptile, mamifere și chiar alți crocodile mai mici.

Crocodylus porosus este o specie agresivă și periculoasă, poate ataca și ucide inclusiv oameni. Acești crocodili sunt vânători pricepuți și au un aspect caracteristic, cu un bot lung și îngust, un piept lat, un corp masiv și o coadă puternică, care le permite să înoate cu ușurință.

Cea mai mică reptilă

 Brookesia nana este o specie de cameleon pitic originar din Madagascar şi este considerată cea mai mică reptilă de pe pământ. Masculii au numai 22 mm lungime, iar femelele sunt puțin mai mari și ajung la 29 mm.

Cameleonii pitici sunt animale adaptate la un mediu de viață specific în pădurile dense din Madagascar. Ei au de obicei o culoare maronie, care le permite să se camufleze în mediul lor de viață, și se hrănesc cu insecte mici și alte nevertebrate. Spre deosebire de restul cameleonilor, aceştia nu au abilitatea de a-şi schimba culorile.

Șopârla zburătoare

Chiar dacă reptilele nu pot zbura precum păsările, unele reușesc să planeze dintr-un loc în altul, distanţe foarte lungi. Campion la această categorie este Draco Volans, căruia popular i se spune chiar șopârla zburătoare.

Draco volans trăiește în pădurile tropicale din Asia de Sud-Est și are membrane alungite numite „parapete” între membrele sale, care îi permit să planeze între copaci pe distanțe de până la 8 metri. Aceste parapete sunt susținute de coaste, care se extind în afara corpului atunci când acesta se pregătește să planeze. Acest lucru îi permite șopârlei să își controleze direcția și să coboare în siguranță pe sol sau pe copaci.

Șopârla care poate sări cel mai sus

 Cel mai bun săritor în lumea reptilelor este considerat a fi Basiliscul  (Basiliscus basiliscus), întâlnit în America Centrală și de Sud. Popular i se spune „șopârla Iisus”, datorită abilității sale de a merge pe apă.

Basiliscul comun poate sări la o înălțime de până la 1,5 metri, ceea ce este impresionant, având în vedere dimensiunea sa relativ mică. Are picioare puternice, care se termină cu degete lungi și cu gheare ascuțite, dar și o coadă mare și lată, care îi oferă o stabilitate suplimentară în timpul săriturilor.

Acum că ești informat(ă), te invităm să vezi cu ochii tăi peste 40 de specii de reptile la Reptiland București

Reptiland este primul loc din România unde poți vedea Discovery în direct, nu prin ecrane de televizor, laptop sau smartphone! Ai parte de expoziții permanente de reptile și plante exotice în terarii automatizate de mari dimensiuni, în care am reprodus habitatul lor natural.

Vino să vezi jungla amazoniană din mijlocul capitalei! Găsești aici toate informațiile: adresă, cum să ajungi, prețuri, program de vizitare.