Plantele tropicale

Plantele tropicale trăiesc în regiunile tropicale ale lumii, situate între Tropicul Racului și Tropicul Capricornului. Acolo clima este caldă și umedă pe tot parcursul anului. Concret, plantele tropicale le găsim pe 5 continente: America Centrală și America de Sud, Africa, Asia, Australia.

Se estimează că numărul total de specii de plante din lume poate fi undeva între 300.000 și 600.000 de specii, iar peste jumătate dintre ele sunt tropicale. Plantele tropicale sunt extrem de diverse în ceea ce privește aspectul, dimensiunea și caracteristicile lor.

Unele plante tropicale pot fi carnivore și se hrănesc cu insecte sau alte animale mici pentru că nu le ajung nutrienții din pământ. Ele își prind prada fie cu ajutorul frunzelor lipicioase, a unor capcane sub formă de pahar sau a unor plase asemănătoare celor de păianjen.

Pădurile tropicale sunt unele dintre cele mai importante ecosisteme de pe planetă, contribuind la producerea oxigenului, reglarea climei și menținerea biodiversității.

Multe plante tropicale au proprietăți medicinale și sunt utilizate de secole în medicina tradițională pentru a trata o varietate de boli.

Multe dintre plantele tropica fac unele dintre cele mai gustoase fructe: banane, ananas, mango, cacao etc.

CELE MAI SPECTACULOASE PLANTE TROPICALE

Orhideele – există peste 20.000 de specii de orhidee, multe dintre ele fiind tropicale.

Una dintre cele mai speciale este orhideea „Dracula simia”, originară din America Centrală și de Sud, numită astfel datorită aspectului său unic și asemănării cu o maimuță mică. Forma și culoarea neobișnuite sunt o adaptare pentru a atrage polenizatorii, cum ar fi insectele, prin imitarea formei și culorii corpului și a mișcărilor unei maimuțe.

Cea mai mare plantă tropicală din lume este Amorphophallus titanum („Floarea cadavrului”).

Această plantă poate ajunge la o înălțime de până la 3 metri și are o floare uriașă care poate măsura până la 3 metri în circumferință.

O caracteristică remarcabilă a acestei plante este că înflorește o dată la câțiva ani și numai pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei doar câteva zile. De asemenea, floarea acestei plante are un miros puternic și urât, asemănător cu cel al cărnii putrezite, pentru a atrage musculițe care să ajute la polenizare.

Palmierii – există peste 3.000 de specii de palmieri, care sunt răspândite în întreaga lume și sunt adesea asociate cu zonele tropicale.

Cel mai înalt palmier din lume este specia de palmier „Ceroxylon quindiuense„, cunoscută și sub numele de „Palma de ceară a munților din Quindio”. Acest palmier poate ajunge la o înălțime de până la 60 de metri. Frunze ajung la o lungime de până la 6 metri. Oferă “casă” pentru multe specii de animale și insecte. Din păcate, specia este amenințată în sălbăticie din cauza defrișării.

Tot un palmier tropical este și singurul copac din lume despre care se spune ca “merge”. Socratea exorrhiza are un sistem de rădăcini adaptate pentru a se deplasa prin solul pădurii tropicale și pentru a găsi noi surse de hrană și apă. Rădăcinile sunt parțial deasupra pământului, sub formă de mătură, și se extind în căutarea hranei, trăgând și trunchiul după ele. Cu toate acestea, deplasarea efectivă a acestui palmier este destul de lentă și nu se poate compara cu mișcările rapide ale animalelor.

Bromeliile sunt printre cele mai spectaculoase plante tropicale.

Au frunze colorate în nuanțe de roz, roșu, portocaliu, galben și verde. Un exemplu de astfel de plantă este Guzmania lingulata, care are frunze lungi și înguste cu o culoare roșie aprinsă în partea superioară și o culoare galbenă strălucitoare în partea inferioară. Tot o bromelie este şi Ananasul cu fructele sale dulci și suculente.

Acum că ești informat(ă), te invităm să vezi cu ochii tăi zeci de specii de plante tropicale la Reptiland București!  

Reptiland București – un altfel de muzeu de științe ale naturii! Cel mai spectaculos proiect de reconectare cu natura și de educare a respectului pentru mediul înconjurător! Specii variate și spectaculoase de plante și reptile din întreaga lume trăiesc în terarii automatizate de mari dimensiuni, în care am reprodus habitatul lor natural.

Găsești aici toate informațiile: adresă, cum să ajungi, prețuri, program de vizitare.