Rolul plantelor in ecosistem

Plantele joacă un rol esențial în orice ecosistem. Ele sunt producătorii primari, adică transformă energia solară în energie chimică prin procesul de fotosinteză și sunt la baza lanțului alimentar. Fără plante, ar fi imposibil să existe viață pe Pământ așa cum o cunoaștem.

Principalele roluri pe care plantele le au în ecosistem:

  • Producerea de oxigen – prin procesul de fotosinteză, plantele produc oxigenul pe care îl respirăm. Aproximativ jumătate din oxigenul din atmosferă este produs de plante.
  • Furnizarea de hrană – plantele sunt surse importante de hrană pentru multe animale. Ele sunt baza lanțului alimentar și hrănesc erbivorele, care la rândul lor hrănesc carnivorele.
  • Protejarea solului – rădăcinile plantelor ajută la menținerea solului în loc, prevenind eroziunea. Plantele pot, de asemenea, să îmbunătățească calitatea solului prin fixarea azotului.
  • Asigurarea habitatului pentru animale – plantele oferă adăpost și hrană pentru multe animale. De exemplu, pădurile sunt adăpostul multor animale sălbatice.
  • Reglarea climei – prin absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, plantele ajută la reducerea efectului de seră și la menținerea temperaturilor la niveluri acceptabile.
  • Purificarea aerului – plantele pot filtra poluanții din aer și pot ajuta la menținerea calității aerului.

Dacă plantele ar dispărea complet de pe Pământ, ar avea consecințe grave și dezastruoase asupra întregului ecosistem.

În primul rând, nivelul de oxigen din atmosferă ar scădea dramatic, ceea ce ar face aproape imposibilă existența animalelor și a multor forme de viață.

Dacă plantele ar dispărea, erbivorele nu ar mai avea hrană și ar muri. Acest lucru ar duce la moartea carnivorilor care se hrănesc cu aceste erbivore și, în cele din urmă, ar duce la un colaps al lanțului alimentar.

Fără plante, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă ar crește dramatic, ceea ce ar accelera efectul de seră și ar duce la încălzirea globală.

Conform ultimei actualizări a Listei Roșii, publicată în 2021 de IUCN, există în prezent aproximativ 39.400 de specii de plante incluse în lista de plante amenințate cu dispariția sau vulnerabile. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din toate speciile de plante evaluate.

Acum că ești informat(ă), te invităm să vezi cu ochii tăi zeci de specii de plante tropicale la Reptiland București!  

Reptiland București – un altfel de muzeu de științe ale naturii! Cel mai spectaculos proiect de reconectare cu natura și de educare a respectului pentru mediul înconjurător! Specii variate și spectaculoase de plante și reptile din întreaga lume trăiesc în terarii automatizate de mari dimensiuni, în care am reprodus habitatul lor natural.

Găsești aici toate informațiile: adresă, cum să ajungi, prețuri, program de vizitare.