Programul național „Școala Altfel” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 17 aprilie 2025, în interval de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţilor de învăţământ.
„Școala Altfel” trebuie să includă activităţi de instruire practică. Conform metodologiei, se recomandă utilizarea:
- tehnicilor de învăţare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte;
- metodelor de schimbare socială: bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar;
- dezbaterilor;
- filmelor artistice, documentare şi de animaţie cu caracter educativ;
- resurselor educaţionale online;
- abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
Cauți inspirație pentru activitățile Școala Altfel? Îți propunem o serie de idei nu doar educative, ci și distractive, creative și memorabile.
Exemplu de Proiect Transdisciplinar: “Natura în școală și școala în natură”
Discipline implicate:
Biologie, Geografie, Arte Plastice, Științele Naturii, Limba Română, Educație Civică.
Idei de activități ce pot fi desfășurate pe parcursul celor 5 zile:
- Organizarea unei excursii într-o pădure sau la grădina botanică. Elevii pot observa ecosistemele locale, flora și fauna, pot colecta mostre și pot realiza fotografii. Copiii se conectează la natură, află informații interesante, fotografiază cu telefonul plantele sau copacii preferați și realizează un scurt referat pe care ulterior îl prezintă în fața clasei.
- Crearea unei mici grădini în curtea școlii, unde elevii să planteze și să îngrijească legume, flori sau plante medicinale.
- Filme documentare despre natură, despre planeta noastră. Pe Netflix, de exemplu, veți găsi seriale documentare interesante pe care le puteți urmări împreună cu elevii în clasă și la final puteți împărtăși impresii.
- Tur ghidat al expozițiilor permanente Reptiland București. Expoziția de reptile vii cuprinde iguane roșii și verzi, șopârle gecko, dragoni de apă, crocodili mici, cel mai mare exemplar expus de piton reticulat din România. Expoziția tropicală cuprinde orhidee, bromelii, ferigi, bananieri, palmieri.
- La “Atelierul de Teraristică”, organizat de Reptiland București, elevii vor învăța tehnici și noțiuni despre pregătirea unui terariu cu plante suculente. Terariile realizate de copii sunt apoi expuse în sala de clasă.
- La “Atelierul de Creație”, organizat de Reptiland București, copiii pictează și decorează cu materiale fosforescente floarea preferată sau animalul preferat. Apoi, propriile lucrări prind „strălucire” în Pădurea Magică Reptiland. Pădurea tropicală cuprinde zeci de plante exotice vii din întreaga lume și este iluminată special, în culori neon.
- La “Atelierele interactive cu Șerpi și Șopârle”, desfășurate la Reptiland București, elevii devin detectivi ai naturii și biologi, având ocazia de a interacționa direct cu șerpi, amfibieni sau tarantule, într-un mediu sigur și controlat, sub supravegherea zoo-educatorilor.
- Tot la Reptiland, elevii pot participa la cursul practic “Cum să îngrijim animalele de companie”. Vor învăța cum să își aleagă și cum să-și îngrijească animalele de companie. Împreună cu studenți pasionați de la la Facultatea de Medicină Veterinară vor afla toate detaliile despre îngrijire, dar vor și interacționa cu astfel de animale de companie: câini, pisici, reptile, hamster, iepuri, broscuțe, pești.
De ce să alegeți Reptiland București pentru programele educative “Școala Altfel”
- Edutainment – aveți ocazia rară de a îmbina educația și distracția într-un singur loc! Astfel, procesul de învățare se transforma în unul plăcut, captivant și eficient. Elevii vor valorifica informațiilor acumulate la biologie (botanică, zoologie, biogeografie, epigenetică, ecologie) și vor fi mai curioși să aprofundeze anumite subiecte.
- Learning by Doing. Elevii învață mai eficient atunci când sunt implicați în activități practice, când aplică teoria în contexte reale și când experimentează personal fenomenele și conceptele pe care le studiază. La Reptiland București se insuflă dragostea pentru natură prin interacțiune și prin experiment, în cadrul atelierelor interactive și practice.
- Curiozitatea – un motor puternic al învățării. Tot ceea ce se întâmplă la Reptiland activează curiozitatea copiilor. Experiența observării reptilelor vii și plantelor exotice în mediul lor natural, ca într-o enciclopedie vie, îi ajută pe elevi să-și valorifice informațiile acumulate la biologie și geografie și să fie mai deschiși către aceste materii.
- Valori sănătoase. Valori importante sunt promovate explicit și implicit, precum grija pentru natură și biodiversitate, utilizarea tehnologiei în folosul naturii. Astfel, elevii vor învăța să devină cetățeni responsabili ai planetei.
- Inspirație pentru noi hobby-uri sau o viitoare meserie. O vizită la Reptiland București poate contribui semnificativ în alegerea unei cariere în domeniul științelor naturii. De asemenea, participând la atelierele practice, elevii pot fi inspirați să își dezvolte un nou hobby. Interesele și pasiunile sunt foarte importante în dezvoltarea psihosocială a copiilor, oferindu-le sentimente de împlinire și satisfacție, stabilitate emoțională, precum și oportunități de socializare cu alți copii cu interese similare.
Școlile și grupurile organizate beneficiază de prețuri speciale.
Mai multe despre programele noastre pentru Săptămâna Verde și Școala Altfel, aici: https://reptiland.ro/saptamana-verde-si-scoala-altfel/