Răspândirea reptilelor pe glob

Reptilele sunt întâlnite în toate regiunile lumii, cu excepția Antarcticii. Răspândirea reptilelor pe glob este influențată de o serie de factori, inclusiv de condițiile climatice, disponibilitatea hranei, habitatul și interacțiunea cu alte specii.

Cele mai mari diversități de reptile sunt întâlnite în zonele tropicale, cum ar fi America Centrală și de Sud, Africa și Asia de Sud-Est. În aceste regiuni, există o mare varietate de specii de șerpi, șopârle, țestoase și crocodili.

Zonele cu temperaturi mai reci, cum ar fi zonele montane și temperate, găzduiesc mai puține specii de reptile. În general, reptilele preferă zonele calde și uscate, cum ar fi deșerturile și savanele.

Există, de asemenea, specii de reptile care trăiesc în mediul acvatic, cum ar fi crocodilii și șopârlele de apă. Acestea sunt întâlnite în zone cu apă dulce sau sărată, cum ar fi râurile, lacurile și mările.

Cele mai multe specii de reptile se găsesc în America Centrală și de Sud, care este considerată ca fiind cel mai diversificat și bogat continent în ceea ce privește fauna de reptile. Această regiune este caracterizată de clima tropicală și de habitatul divers, care permite dezvoltarea unei game largi de specii de reptile.

Exemple de reptile care trăiesc în America Centrală și de Sud:

Anaconda verde – este cel mai mare șarpe din lume și poate fi găsit în râurile Amazonului din America de Sud.

Caimanul – este un crocodilian asemănător cu aligatorii și este găsit în râurile și bălțile din America Centrală și de Sud.

Boa constrictor – este un șarpe mare și neveninos care se găseşte în întreaga America Centrală și de Sud.

Iguana – este o șopârlă cu corpul mare și culori vii, care se găseşte în regiunea tropicală din America Centrală și de Sud.

Țestoasa gigant de Galapagos – este o specie de țestoasă uriașă care trăiește pe Insulele Galapagos din Pacificul de Est, care aparțin de Ecuador, în America de Sud.

Din punct de vedere al diversității speciilor de reptile, unele țări se remarcă prin numărul mare de specii de reptile care trăiesc acolo.

De exemplu, în Brazilia se găsesc peste 900 de specii de reptile, în Indonezia sunt peste 600, iar în Mexic există aproximativ 700 de specii. Alte țări cu o mare diversitate de reptile sunt Australia, India, Madagascar, Columbia și Peru.

Reptilele din România

În România, există aproximativ 23 de specii de reptile, dintre care șase sunt șerpi, zece sunt șopârle și șapte sunt țestoase. Acestea sunt:

 1. Șarpele de alun – Coronella austriaca
 2. Șarpele de casă – Natrix natrix
 3. Șarpele rău – Vipera berus
 4. Șarpele lui Esculap – Elaphe longissima
 5. Șarpele de nisip – Coronella girondica
 6. Șarpele de apă – Natrix tessellata
 7. Șopârla de ziduri – Podarcis muralis
 8. Șopârla de câmp – Lacerta agilis
 9. Șopârla de munte – Iberolacerta monticola
 10. Șopârla de stepă – Eremias arguta
 11. Șopârla de stâncă – Darevskia raddei
 12. Șopârla de mănunchi – Anguis fragilis
 13. Șopârla de nisip – Ophisops elegans
 14. Șopârla de copac – Lacerta viridis
 15. Șopârla de câmp cu coada roșie – Darevskia praticola
 16. Șopârla cu coada de șoricel – Ablepharus kitaibelii
 17. Șopârla cu ochelari – Timon lepidus
 18. Șopârla de munte cu coada în două – Algyroides nigropunctatus
 19. Țestoasa de uscat – Testudo hermanni
 20. Țestoasa de apă – Emys orbicularis
 21. Țestoasa de stepă – Agrionemys horsfieldii
 22. Țestoasa de lac – Mauremys leprosa
 23. Țestoasa de uscat – Testudo graeca ibera

Majoritatea acestor specii de reptile sunt protejate prin lege în România și există măsuri de conservare și protecție a habitatelor lor naturale, cum ar fi zonele umede, pajiștile, pădurile și munții.

Acum că ești informat(ă), te invităm să vezi cu ochii tăi peste 40 de specii de reptile la Reptiland București

Reptiland este primul loc din România unde poți vedea Discovery în direct, nu prin ecrane de televizor, laptop sau smartphone! Ai parte de expoziții permanente de reptile și plante exotice în terarii automatizate de mari dimensiuni, în care am reprodus habitatul lor natural.

Vino să vezi jungla amazoniană din mijlocul capitalei! Găsești aici toate informațiile: adresă, cum să ajungi, prețuri, program de vizitare.